Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

Mit is ragozzuk, a rendszer ILLEGITIM

Napl√≥Mit is ragozzuk, a rendszer ILLEGITIM, a most √©letbe l√©ptetend√Ķ "alkotm√°ny" hat√°lytalan, egy folytat√≥lagosan elk√∂vetett csal√°s-sorozat eredm√©nye, ugyanis bizony√≠tott m√≥don az eddigi √∂sszes v√°laszt√°st elcsalt√°k. A kimutat√°sok szerint minden egyes alkalommal olyan k√ľl√∂nbs√©gek mer√ľltek fel a hivatalos n√©vjegyz√©k tartalma √©s a lakoss√°g statisztik√°ja k√∂z√∂tt, amely alkalmas arra, hogy b√°rmely p√°rtot a parlamentbe bejuttass√°k. Ez az adat minimum 100 ezer f√Ķn f√∂l√ľli, amely ugyeb√°r csak a 2002-es fidesz-mszp hivatalos adatok tekintet√©ben is relev√°ns, ugyanis akkor a hivatalosnak mondott adatok szerint is alig t√∂bb, mint 50 ezer szavazat volt a k√ľl√∂nbs√©g. A nemhivatalos verzi√≥ szerint Pint√©r megfenyegette Orb√°nt, hogy kiborogatja az akt√°it, ha √ļjrasz√°moltat. Most pedig Pint√©rnek h√≠vj√°k a fidesz miniszter√©t. Egy csapat ez, l√°ssuk be. A legut√≥bbi OGY v√°laszt√°sokat nyilv√°nval√≥ m√≥don csalt√°k el, de erre m√°r biztosan eml√©keztek! Ki akar m√©g √©s milyen el√Ķrehozott v√°laszt√°sokat, mikor azt sem tudhatjuk, hogy kik szavazhatnak √©s azt sem tudjuk, hogy ki is sz√°m√≠t m√°r szerint√ľk magyarnak. A t√∂bbir√Ķl is √©rdemes besz√©lni, de l√°ssuk a t√©nyeket.


Kis eml√©keztet√Ķ kor√°bbr√≥l: Idom zrt. Pint√©r S√°ndor, Eclips- √ľgy, v√°laszt√°si adatb√°zis-degener√°l√°s..., most akkor arab-zsid√≥ fantom kez√©ben s√ľlt el a sz√≠rt meg√∂l√Ķ gyilkos fegyver?

KER√úL√ē UTAKON
Fantomc√©g lett a v√°laszt√°si rendszer fejleszt√Ķje

2010. m√°rcius 18., cs√ľt√∂rt√∂k • Utols√≥ friss√≠t√©s: 2010. m√°rcius 30., kedd, 10:33
Szerz√Ķ: Vit√©z F. Ibolya


Ad√≥ellen√Ķrz√©s el√Ķl menek√ľlt egy titokzatos marokk√≥i, Bhasil Mohammed tulajdon√°ba egy budapesti c√©g, amely kor√°bban a v√°laszt√°si informatikai rendszer fejleszt√©s√©be is bedolgozott.

Mintha a Kaya Ibrahim-m√≥dszerrel szabadultak volna meg tulajdonosai az √Č.B.SZ.K. 2004 √Čp√≠t√Ķipari, Beruh√°z√≥ √©s Szolg√°ltat√≥ Kft.-t√Ķl, amikor a c√©get egy Magyarorsz√°gon fel nem lelhet√Ķ szem√©lynek adt√°k el. Az √°ll√≠t√≥lagos vev√Ķ, a marokk√≥i illet√Ķs√©g√Ľ Bhasil Mohammed a 2008-as gazdacsere idej√©n nem szerepelt az idegenrend√©szeti nyilv√°ntart√°sban, nem lakott Magyarorsz√°gon, nem volt a K√∂zigazgat√°si Elektronikus K√∂zszolg√°ltat√°sok K√∂zponti Hivatala (KEKKH) szem√©lyiadat- √©s lakc√≠mnyilv√°ntart√°s√°ban sem. A c√©gnyilv√°ntart√°s szerint lakc√≠me a Marr√°kes k√∂zeli Ghiat telep√ľl√©sen a Mustapha √ļt 38.

Az ad√°sv√©tel t√°rgya nem ak√°rmilyen c√©g. Az √Č.B.SZ.K. az Idom 2000 Konzulens Zrt. egyik alv√°llalkoz√≥jak√©nt nemzetbiztons√°gi szempontb√≥l √©rz√©keny adatokkal dolgozott. A Pint√©r S√°ndor bel√ľgyminiszters√©ge alatt felfutott, exbel√ľgyesek √°ltal alap√≠tott, 3,5 milli√°rd forint k√∂r√ľli √©ves √°rbev√©tel√Ľ Idom √©p√≠tette ki t√∂bbek k√∂z√∂tt a helyi, az orsz√°ggy√Ľl√©si √©s az eur√≥pai parlamenti v√°laszt√°sok informatikai rendszereit, √©s kiz√°r√≥lagos szerz√Ķi jog√°ra hivatkozva ezek fejleszt√©seit a KEKKH (illetve el√Ķdje) sz√°m√°ra egy √©vtizede v√©gzi.

Az √Č.B.SZ.K. 2006-ban p√©ld√°ul a v√°laszt√°sokhoz jegyz√©kk√©sz√≠t√Ķ programokat fejlesztett, 2007-ben feladatul kapta az okm√°nyirodai rendszer tesztel√©s√©t √©s m√≥dos√≠t√°s√°t, amibe t√∂bbek k√∂z√∂tt az anyak√∂nyvi, a j√°rm√Ľ-, a szem√©lyiadat- √©s lakc√≠mnyilv√°ntart√°s, tov√°bb√° az √ľgyf√©lkapu okm√°nyirodai √°ga is beletartozik. A kft v√©gezhette a polg√°ri l√Ķfegyverek orsz√°gos nyilv√°ntart√≥ rendszer√©nek korszer√Ľs√≠t√©s√©t, de az enn√©l j√≥val nagyobb falatot jelent√Ķ SISone4ALL rendszerhez kapcsol√≥d√≥ programoz√≥i munk√°kat is. Ut√≥bbi nem m√°s, mint a kontinens teljes k√∂r√∂z√©si list√°j√°t tartalmaz√≥ adatbank, az uni√≥ k√∂z√∂s schengeni hat√°r-ellen√Ķrz√©si egy√ľttm√Ľk√∂d√©s√©nek k√∂zponti eleme. Az √Č.B.SZ.K. 2006–2007-ben √∂sszesen k√∂zel 400 milli√≥ forint √©rt√©k√Ľ munk√°r√≥l √°ll√≠tott ki sz√°ml√°kat az Idomnak.

A nemzetbiztons√°gi kock√°zatokat firtat√≥ HVG-k√©rd√©sekre, vagyis hogy a tulajdonosv√°lt√°s kapcs√°n illet√©ktelen kezekbe ker√ľlhetett-e p√©ld√°ul az orsz√°ggy√Ľl√©si v√°laszt√°sok informatikai rendszer√©nek forr√°sk√≥dja, net√°n el√Ķfordulhat-e, hogy arra nem jogosult szem√©ly k√≠v√ľlr√Ķl hozz√°f√©rjen a rendszerhez, a KEKKH lapz√°rt√°nkig nem v√°laszolt. M√°rpedig szakemberek szerint ez teljes bizonyoss√°ggal nem z√°rhat√≥ ki, hiszen az informatikai rendszerek fejleszt√©se a forr√°sk√≥d ismerete n√©lk√ľl nem lehets√©ges, ennek tud√≥ja pedig hozz√°f√©rhet a rendszerhez. M√°s k√©rd√©s, hogy az √©lesben m√Ľk√∂d√Ķ h√°l√≥zatok programjait az √ľzemeltet√Ķ jelszavakkal, t√Ľzfalakkal szokta v√©deni, ezek ismerete vagy felt√∂r√©se sz√ľks√©ges a bejut√°shoz, esetleges adatm√≥dos√≠t√°shoz.

Mivel a titkosszolg√°lati c√©gjegyz√©k – vagyis azon v√°llalkoz√°sok list√°ja, amelyek teljes√≠tik az idev√°g√≥ 2004-es korm√°nyhat√°rozatban foglalt nemzetbiztons√°gi k√∂vetelm√©nyeket – nem publikus, k√≠v√ľl√°ll√≥ azt sem tudhatja, hogy az √Č.B.SZ.K. a tulajdonosv√°lt√°s el√Ķtt vagy ut√°n szerepelt-e a lajstromban. A magyar nyilv√°ntart√°sokban nem szerepl√Ķ marokk√≥i tulajdonos mindazon√°ltal aligha eshetett √°t olyasfajta nemzetbiztons√°gi ellen√Ķrz√©sen, amilyenen √°llami c√©gekkel, hivatalokkal szerz√Ķdni v√°gy√≥ v√°llalkoz√°sok √©s tagjaik szoktak, ha elv√©gzend√Ķ munk√°juk nemzetbiztons√°gi szempontb√≥l √©rz√©keny inform√°ci√≥kkal kapcsolatos. Igaz, a jelek szerint a tulajdonosv√°lt√°st nem is a tov√°bbi √°llami informatikai megrendel√©sekben val√≥ r√©szv√©tel motiv√°lta.

Az √Č.B.SZ.K.-nak az ad√≥hat√≥s√°ggal gy√Ľlt meg a baja. Erre utal legal√°bbis, hogy a c√©gjegyz√©k szerint az APEH 2008 v√©g√©n v√©grehajt√°st kezdem√©nyezett ellene. A hivatal nem k√∂z√∂lhet konkr√©t adatokat az ad√≥z√≥kr√≥l, de a HVG m√°s forr√°sb√≥l sz√°rmaz√≥ inform√°ci√≥i szerint a tulajdonosv√°lt√°s egybeesett a c√©g ellen elrendelt APEH-vizsg√°lattal. A hat√≥s√°g ad√≥csal√°st gyan√≠tott, vagyis azt, hogy az √°llami megrendel√©seken dolgoz√≥ t√°rsas√°g nem fizette meg marad√©ktalanul a k√∂zterheket. A helysz√≠nre kivonult revizorok a sz√©khelyk√©nt megjel√∂lt f√Ķv√°rosi Brass√≥ √ļti c√≠men nem tal√°ltak senkit. Sem az ellen√Ķrz√©sr√Ķl el√Ķre √©rtes√≠tett V√≥dli Ferencet – a Bhasil el√Ķtti tulajdonos-√ľgyvezet√Ķt –, sem marokk√≥i ut√≥dj√°t, aki hivatalosan 2008. j√ļnius 23-√°n, r√∂viddel az ad√≥vizsg√°lat megind√≠t√°sa el√Ķtt lett a c√©g tulajdonos-√ľgyvezet√Ķje.

A c√©gnyilv√°ntart√°sb√≥l annyi √°llap√≠that√≥ meg, hogy a 2004-ben 3 milli√≥ forint t√∂rzst√Ķk√©vel alap√≠tott √Č.B.SZ.K. Idom-alv√°llalkoz√≥ kor√°ban f√Ķ tev√©kenys√©gek√©nt nem valamilyen informatikai ter√ľletet, hanem √©p√ľlet, h√≠d, alag√ļt, k√∂zm√Ľvezet√©k √©p√≠t√©s√©t jel√∂lte meg. Egyik alap√≠t√≥ja, V√≥dli felbukkan az Inter-Cop Mag√°nnyomoz√≥ √©s Tan√°csad√≥ Kft. tulajdonosak√©nt, am√ļgy pedig veje volt az Idom-tulaj Kov√°cs Zolt√°nnak. (A rokoni-alv√°llalkoz√≥i sz√°l nem egyedi a t√∂rt√©netben. Az ugyanebben az id√Ķszakban csaknem egymilli√°rd forint erej√©ig az Idomnak bedolgoz√≥, az√≥ta a c√©gjegyz√©kb√Ķl t√∂r√∂lt Eu-Soft Kft. – amelynek t√∂bb mint 100 milli√≥ forintot sz√°ml√°zott le az √Č.B.SZ.K. – √ľgyvezet√Ķje szint√©n rokona egy m√°sik Idom-tulajnak.) Tulajdonosv√°lt√°sa ut√°n az √Č.B.SZ.K. a szoftverfejleszt√©sr√Ķl a textilterm√©kgy√°rt√°sra √©s √©p√≠t√©si tev√©kenys√©gre √°llt √°t, illetve a kor√°bban a sz√°zmilli√≥s nagys√°grend√Ľ √°llami sz√°m√≠t√°stechnikai megrendel√©seken dolgoz√≥ c√©gre csak az irodag√©p- √©s sz√°m√≠t√≥g√©p-jav√≠t√°s eml√©keztet.

A KEKKH nem v√°laszolt a HVG-nek arra a k√©rd√©s√©re sem, milyen biztons√°gi k√∂vetelm√©nyeket t√°maszt a v√°laszt√°si, okm√°nyirodai informatikai fejleszt√©sekre ki√≠rt k√∂zbeszerz√©seken nyertes c√©gek alv√°llalkoz√≥ival szemben. Tudja-e, hogy pontosan mely c√©gek dolgoznak be a teljes lakoss√°g adatkezel√©s√©t √©rint√Ķ programokba, mit v√©geznek el, mik√©nt tesznek eleget p√©ld√°ul tulajdonosv√°lt√°s eset√©n a titoktart√°si k√∂telezetts√©gnek? A K√∂zbeszerz√©si √Črtes√≠t√Ķben k√∂zz√©tett eredm√©nyhirdet√©sek pedig nem sok kapaszkod√≥t adnak alv√°llalkoz√≥√ľgyben. A 2006-os helyi √∂nkorm√°nyzati v√°laszt√°sok Idom √°ltal elnyert rendszerfejleszt√©s√©nek 775 milli√≥ forintos munk√°j√°n√°l p√©ld√°ul annyi a megjegyz√©s, hogy v√©lhet√Ķen 240 milli√≥ forintnyi feladatot v√©gez alv√°llalkoz√≥. A 2009-es eur√≥pai parlamenti v√°laszt√°s 450 milli√≥s megrendel√©s√©b√Ķl pedig 40 sz√°zal√©k volt az el√Ķzetesen becs√ľlt alv√°llalkoz√≥i r√©szar√°ny.

A hivatalnak a jelek szerint nincsenek agg√°lyai az √Č.B.SZ.K. miatt. Legal√°bbis erre utal, hogy az Idom – amelynek k√∂zvetett f√Ķ tulajdonosa Sch√§ffer Istv√°n, aki 2001–2009 k√∂z√∂tt volt a minisztereln√∂ks√©g k√∂zponti szolg√°ltat√°si f√Ķigazgat√≥ja – elnyerte a 2010-es v√°laszt√°sok informatikai rendszer√©nek m√≥dos√≠t√°s√°ra, tesztel√©s√©re, m√Ľk√∂dtet√©s√©re sz√≥l√≥ egyszem√©lyes k√∂zbeszerz√©si tendert is. Az 592 milli√≥ forintos beruh√°z√°sba az eredm√©nyhirdet√©s szerint be fog vonni alv√°llalkoz√≥t. K√∂zelebbr√Ķl azonban nem nevezte meg a besz√°ll√≠t√≥kat, csup√°n a „nem ismert” rubrik√°t ikszelte be.

VIT√ČZ F. IBOLYA
http://hvg.hu/hvgfriss/2010.11/201011_fantomceg_lett_a_valasztasi_rendszer_fejles

Idom 2000: folytat√≥dik a rendszerfejleszt√Ķ sztorija

* Virtu√°lisan meztelen Angelina
* Dukai Regina, a popkir√°lyn√Ķ
* Természetes idomok
T√∂bb √°llami hivatalt√≥l kapott hasznos inform√°ci√≥kat m√©g a p√°ly√°zatok ki√≠r√°sa el√Ķtt a v√°laszt√°si informatikai rendszereket fejleszt√Ķ Idom 2000 Zrt., amely olykor m√©g a korm√°nyzati el√Ķterjeszt√©sen is igaz√≠thatott – der√ľl ki a friss HVG √∂ssze√°ll√≠t√°s√°b√≥l.

Bels√Ķ hivatali anyagokhoz jutott hozz√° √©veken √°t az exbel√ľgyesek √°ltal alap√≠tott Idom 2000 Konzulens Zrt. - tudta meg a HVG. Az egyebek mellett v√°laszt√°si, illetve okm√°nyirodai rendszerek informatikai fejleszt√©s√©t v√©gz√Ķ c√©g √≠gy m√°r az √°llami megrendel√©sek p√°ly√°zati ki√≠r√°sa el√Ķtt pontosan tudta, mi lesz a feladat, olykor m√©g a p√©nz√ľgyi keretekr√Ķl is kapott el√Ķre inform√°ci√≥t. Az is el√Ķfordult, hogy t√≠z √©vre titkos√≠tott korm√°nyel√Ķterjeszt√©s ker√ľlt a c√©ghez.

Az Idomn√°l landolt p√©ld√°ul - ahogyan nemr√©g a hvg.hu-n megjelent - 2003-ban a csal√°djogi t√∂rv√©ny √©s az ehhez kapcsol√≥d√≥ rendelet m√≥dos√≠t√°sakor a Bel√ľgyminiszt√©rium K√∂zponti Adatfeldolgoz√≥, Nyilv√°ntart√≥ √©s V√°laszt√°si Hivatal√°nak projektterve a k√∂zbeszerz√©si elj√°r√°ssal kiv√°lasztand√≥ f√Ķv√°llalkoz√≥ra v√°r√≥ feladatokkal, a sz√ľks√©ges informatikai fejleszt√©sekkel. A dokumentum r√©szletezte a hivatal √°ltal becs√ľlt k√∂lts√©geket is, mank√≥t k√≠n√°lva a k√∂zbeszerz√©si t√°rgyal√°sok √°ralkuj√°hoz. A m√Ľk√∂d√Ķ alkalmaz√°sok m√≥dos√≠t√°s√°nak k√∂lts√©ge 1026 milli√≥ forintra, az alkalmaz√°sfejleszt√©s√© 987 milli√≥ra, ezen bel√ľl p√©ld√°ul a szem√©lyiadat- √©s lakc√≠mnyilv√°ntart√°s√© 154 milli√≥, illetve 150 milli√≥ forintra volt be√°razva.

K√©s√Ķbb az Idom megkapta a k√∂telez√Ķ g√©pj√°rm√Ľ-felel√Ķss√©gbiztos√≠t√°si rendszerrel √∂sszef√ľgg√Ķ feladatlist√°t, az √ľgyf√©lkapu-projekt becs√ľlt k√∂lts√©geit, s√Ķt hozz√°jutott m√©g az Eur√≥pa Tan√°cs √ľl√©s√©r√Ķl k√©sz√ľlt √∂sszefoglal√≥hoz is, amely az EU k√∂z√∂s hat√°rellen√Ķrz√©si egy√ľttm√Ľk√∂d√©s√©nek k√∂zponti eleme, a schengeni inform√°ci√≥s rendszer fejleszt√©s√©nek √°ll√°s√°r√≥l sz√≥lt.

A HVG kor√°bban m√°r besz√°molt r√≥la, hogy a v√°laszt√°si informatikai rendszert kifejleszt√Ķ Idom Zrt. alv√°llalkoz√≥jak√©nt m√Ľk√∂d√∂tt √Č.B.SZ.K. Kft.-t 2008-ban a marokk√≥i Bhasil Mohammed v√°s√°rolta meg, akir√Ķl viszont a magyar nyilv√°ntart√°si rendszerekben nem tal√°lhat√≥ adat.
Link

Zs√°kutc√°ba szorult a szupernyilv√°ntart√°ssal k√ľszk√∂d√Ķ vagyonkezel√Ķ


H√°romsz√°z milli√≥ forinttal emelte eredeti aj√°nlat√°t az az informatikai c√©g, amely az √°llami vagyon-nyilv√°ntart√°si rendszer ki√©p√≠t√©s√©re szerz√Ķd√∂tt a Magyar Nemzeti Vagyonekezel√Ķvel (MNV). Az √Āllami Sz√°mvev√Ķsz√©k szerint a szerz√Ķd√©s 72 milli√≥ forintos k√°rt okozott az √°llamnak, mert t√∂bb kit√©tele a c√©gnek kedvez. A szerz√Ķd√©st nemzetbiztons√°gi okokra hivatkozva nem adta ki az [origo]-nak az

A kabinet felk√©rte Fellegi Tam√°s nemzeti fejleszt√©si minisztert, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezel√Ķ (MNV) k√∂zrem√Ľk√∂d√©s√©vel legk√©s√Ķbb 2011. december 31-ig k√©sz√≠ts√©k el az orsz√°glelt√°rt, azon bel√ľl pedig egy egys√©ges √©s integr√°lt √°llami vagyon-nyilv√°ntart√°si rendszert - mondta egy augusztusi korm√°ny√ľl√©s ut√°n Nagy Anna korm√°nysz√≥viv√Ķ.

Az √°llami vagyon nyilv√°ntart√°si rendszer√©t - az √ļgynevezett Everest rendszert - m√©g az el√Ķz√Ķ, MSZP-s vezet√©s√Ľ korm√°nyok idej√©n kezdt√©k el kidolgozni. Ennek az lenne a feladata, hogy egys√©ges rendszerben kezelje a t√∂bb t√≠zezer t√©telb√Ķl √°ll√≥ √°llami vagyont - lehet r√©szesed√©s egy c√©gben, f√∂ldbirtok vagy ak√°r m√Ľkincs is -, illetve ezek √©let√ļj√°t. A munka elv√©gz√©s√©re az MNV 2008. okt√≥berben k√∂t√∂tt szerz√Ķd√©st - a 2008-ban nett√≥ 3,7 milli√°rd forintos √°rbev√©telt el√©r√Ķ - Idom 2000 Konzulens Zrt.-vel. Kor√°bban ez a c√©g fejlesztete ki az orsz√°ggy√Ľl√©si v√°laszt√°sok informatikai rendszer√©t is (err√Ķl r√©szletesebben keretes √≠r√°sunkban olvashat).

Az √Āllami Sz√°mvev√Ķsz√©knek (√ĀSZ) az MNV tavalyi tev√©kenys√©g√©t vizsg√°l√≥ jelent√©se szerint azonban az Idommal k√∂t√∂tt szerz√Ķd√©s t√∂bb ponton √°tgondolatlan √©s h√°tr√°nyos volt az MNV sz√°m√°ra, r√°ad√°sul t√∂bbmilli√≥s k√°rt is okozott az MNV-nek. Miut√°n a sz√°mvev√Ķsz√©k szeptember elej√©n nyilv√°noss√°gra hozta a jelent√©s√©t, az [origo] szerette volna megismerni az Idommal megk√∂t√∂tt szerz√Ķd√©st. Arra hivatkoztunk, hogy a korm√°ny k√∂teles a k√∂zp√©nzekkel elsz√°molni, az √°llami vagyon nyilv√°ntart√°s√°val kapcsolatos kiad√°sok pedig nyilv√°nval√≥an k√∂zp√©nznek sz√°m√≠tanak. Az MNV azonban nemzetbiztons√°gi okokra hivatkozva nem j√°rult hozz√° ahhoz, hogy kiadja a szerz√Ķd√©st, illetve annak egyes r√©szeit.

72 milli√≥s k√°r az √ĀSZ szerint

Az egys√©ges vagyon-nyilv√°ntart√°si rendszer kialak√≠t√°sa az ut√°n mer√ľlt fel, hogy 2008 janu√°rj√°ban az √Āllami Privatiz√°ci√≥s √©s Vagyonkezel√Ķ (√ĀPV) Zrt., a Kincst√°ri Vagyoni Igazgat√≥s√°g (KVI) √©s a Nemzeti F√∂ldalapkezel√Ķ Szervezet (NFA) √∂sszevon√°s√°val l√©trej√∂tt az MNV. Az el√Ķdszervezetek rendszerei nem voltak alkalmasak az √∂sszevon√°ssal j√°r√≥ megn√∂vekedett feladatok elv√©gz√©s√©re, r√°ad√°sul az NFA-n√°l a bonyolultabb adatokat nem digit√°lisan, hanem az √ĀSZ szerint "manu√°lisan, list√°k alapj√°n" egyeztett√©k.

A rendszer ki√©p√≠t√©s√©re ki√≠rt k√∂zbeszerz√©si elj√°r√°s sor√°n csak h√°rom - a k√ľl√∂nleges biztons√°gi int√©zked√©seket ig√©nyl√Ķ k√∂zbeszerz√©sekr√Ķl sz√≥l√≥ jogszab√°lyban meghat√°rozott minim√°lis sz√°m√ļ - c√©get h√≠vtak meg. A visszal√©p√©sek miatt azonban v√©g√ľl csak az Idom tett aj√°nlatot. Az √ĀSZ szerint a c√©g v√©gs√Ķ √°raj√°nlata 300 milli√≥ forinttal magasabb volt, mint az az √∂sszeg, amit els√Ķ aj√°nlat√°ban k√©rt volna az Idom a munk√°√©rt. Az √ĀSZ szerint a 300 milli√≥s dr√°gul√°st az okozta, hogy a t√∂bbi p√°ly√°z√≥ visszal√©p√©se miatt nem volt √°rverseny.

A c√©g azt v√°llalta, hogy a rendszer kifejleszt√©s√©n t√ļl h√°rom √©ven kereszt√ľl √©vi 224 milli√≥ forint plusz √°f√°√©rt √ľzemelteti, illetve tov√°bbfejleszti a nyilv√°ntart√≥ rendszert. Az √ĀSZ szerint az MNV j√ļniusig √∂sszesen nett√≥ 686 milli√≥ forintot fizetett ki a c√©gnek: 462 milli√≥ forintot a rendszer fejleszt√©s√©√©rt, 224 milli√≥t pedig az √ľzemeltet√©s√©rt.

A szerz√Ķd√©ssel azonban az √ĀSZ szerint t√∂bb probl√©ma is volt, t√∂bbek k√∂z√∂tt olyan kit√©telt tartalmazott, hogy a c√©gnek fizetett d√≠j m√©rt√©ke nem f√ľgg az elv√©gzett munka mennyis√©g√©t√Ķl √©s a rendszer k√©sz√ľlts√©gi fok√°t√≥l. Ez az MNV sz√°m√°ra h√°tr√°nyos helyzetet teremtett az √ĀSZ szerint: a c√©g hib√°j√°b√≥l t√∂rt√©nt cs√ļsz√°s miatt a rendszer nem √©p√ľlt ki idej√©ben, √≠gy az MNV nem tudta ig√©nybe venni a szerz√Ķd√©sben meghat√°rozott szolg√°ltat√°sokat. Az Idom azt v√°llalta, hogy 2008-t√≥l kezd√Ķd√Ķen h√°rom √©vig biztos√≠t √ľzemeltet√©si, fejleszt√©si szolg√°ltat√°st, mivel azonban a projekt egy √©vet cs√ļszott, cs√∂kkent az az id√Ķszak, amelyre vonatkoz√≥an az MNV ig√©nybe tudta volna venni a szolg√°ltat√°sokat. Az √ĀSZ szerint lehet√Ķs√©g lett volna a szerz√Ķd√©s m√≥dos√≠t√°s√°ra, de mivel az MNV ezt nem tette meg, √≠gy a jelent√©s k√©sz√≠t√Ķinek sz√°m√≠t√°sai szerint az MNV 72 milli√≥ forint √©rt√©k√Ľ szolg√°ltat√°st√≥l esett el.

Az √ĀSZ szerint a szerz√Ķd√©s felmond√°sa akkor is t√∂bbletk√∂lts√©ggel j√°rna az MNV-nek, ha az Idomnak felr√≥hat√≥ okok miatt t√∂rt√©nne meg. Egy m√°jusi MNV-s el√Ķterjeszt√©s szerint ebben az esetben 140 milli√≥ forintos k√∂tb√©rt kellett volna fizetnie az MNV-nek. A vagyonkezel√Ķ ez√©rt d√∂nt√∂tt √ļgy m√°jus v√©g√©n, hogy a cs√ļsz√°sok ellen√©re sem mondja fel a szerz√Ķd√©st, hanem elfogadja a c√©g egyoldal√ļ garanciav√°llal√°s√°t. A sz√°mvev√Ķsz√©k szerint azonban ez a garanciav√°llal√°s nem elegend√Ķ biztos√≠t√©k arra, hogy 2010 v√©g√©ig val√≥ban ki√©p√ľl a rendszer, az MNV ugyanis k√∂tb√©rt vagy m√°s szankci√≥kat m√°r nem tud alkalmazni.

Marokkói érdekeltség
A K√∂zbeszerz√©si √Črtes√≠t√Ķ 2006. janu√°rban sz√°molt be arr√≥l, hogy az Idom nyerte a 2006-os parlamenti v√°laszt√°s lebonyol√≠t√°s√°hoz sz√ľks√©ges rendszer ki√©p√≠t√©s√©re ki√≠rt elj√°r√°st. T√∂bbek k√∂z√∂tt a n√©vjegyz√©kk√©sz√≠t√Ķ, a szavazat√∂sszes√≠t√Ķ √©s a v√©gleges eredm√©ny meg√°llap√≠t√°s√°t t√°mogat√≥ programrendszert k√©sz√≠tette el. A c√©g 412,5 milli√≥ forint√©rt v√°llalta a munk√°t. A c√©get az√©rt hirdetm√©ny n√©lk√ľli t√°rgyal√°sos elj√°r√°s sor√°n v√°lasztott√°k ki, mert a rendszerek m√≥dos√≠t√°s√°hoz √©s a fejleszt√©si feladatok elv√©gz√©s√©hez az azokat kifejleszt√Ķ Idomnak szerz√Ķi jogai f√Ľz√Ķdtek. A HVG c√≠m√Ľ hetilap m√°rciusban azt √≠rta, hogy az Idom egyik alv√°llalkoz√≥ja, az √Č.B.SZ.K. 2004 √Čp√≠t√Ķipari, Beruh√°z√≥ √©s Szolg√°ltat√≥ Kft. 2008-ban egy nem Magyarorsz√°gon √©l√Ķ, marokk√≥i f√©rfi tulajdon√°ba ker√ľlt. A HVG szerint a tulajdonosv√°lt√°s egybeesett az √Č.B.SZ.K. ellen elrendelt APEH-vizsg√°lattal.

Az √Č.B.SZ.K. az Idom alv√°llalkoz√≥jak√©nt a 2006-os v√°laszt√°shoz jegyz√©kk√©sz√≠t√Ķ programot fejlesztett, 2007-ben az okm√°nyirodai rendszer tesztel√©s√©vel foglalkozott. √Āprilis elej√©n, m√©g a parlamenti v√°laszt√°sok el√Ķtt L√°z√°r J√°nos, a Fidesz leend√Ķ frakci√≥vezet√Ķje egy sajt√≥t√°j√©koztat√≥n azt mondta: eg√©szen megd√∂bbent√Ķ, hogy a parlamenti v√°laszt√°sok el√Ķtt azzal kell szemben√©zni, hogy a v√°laszt√°sok informatikai rendszer√©t √ľzemeltet√Ķ c√©g elt√Ľnt a semmibe. Az idei v√°laszt√°sok informatikai rendszer√©t ugyanis szint√©n az Idom biztos√≠totta. A K√∂zigazgat√°si √©s Elektronikus K√∂zszolg√°ltat√°sok K√∂zponti Hivatala (KEK KH) erre reag√°lva azt k√∂z√∂lte, hogy a v√°laszt√°sok informatikai rendszer√©t kifejleszt√Ķ √©s √ľzemeltet√Ķ IDOM 2000 Konzulens Zrt. nyilatkozata szerint kor√°bbi alv√°llalkoz√≥j√°val, annak elad√°sa √≥ta semmilyen kapcsolata nincs. Az √Č.B.SZ.K. Kft. nem f√©rhetett hozz√° olyan relev√°ns inform√°ci√≥hoz, amelynek birtok√°ban a v√°laszt√°si informatikai rendszer m√Ľk√∂d√©s√©t befoly√°solhatn√° - √≠rt√°k.

Nincs felel√Ķs

Elmarasztalja az √ĀSZ az MNV-t az√©rt is, mert a projekttel kapcsolatos hat√°rid√Ķket rosszul hat√°rozta meg. A befejez√©s id√Ķpontj√°t p√©ld√°ul 2008 elej√©n 2008 v√©g√©re becs√ľlt√©k, mik√∂zben a fejleszt√©s az √ĀSZ helysz√≠ni ellen√Ķrz√©se idej√©re, 2010 j√ļnius√°ra sem fejez√Ķd√∂tt be. Az MNV nem rendelkezett inform√°ci√≥kkal arr√≥l sem, hogy az egyes feladatok mennyi √©s milyen munk√°t ig√©nyelnek, √≠gy nem tudta ellen√Ķrzi az Idom terveinek megb√≠zhat√≥s√°g√°t. R√°ad√°sul nem hat√°rozt√°k meg sz√°mon k√©rhet√Ķ form√°ban a rendszerrel szemben t√°masztott k√∂vetelm√©nyeket sem - olvashat√≥ a jelent√©sben.

Az MNV ellen√Ķrz√Ķ bizotts√°ga (eb) tavaly vizsg√°lta a vagyon-nyilv√°ntart√°si rendszerrel kapcsolatos munk√°kat, √°prilisban pedig t√∂bb k√©rd√©st is feltett az MNV vezet√©s√©nek. T√∂bbek k√∂z√∂tt arra volt k√≠v√°ncsi, hogy meg√°llap√≠that√≥-e szem√©lyi felel√Ķss√©g az √ľgyben. Az MNV azt v√°laszolta, hogy szem√©lyi felel√Ķss√©g nem √°llap√≠that√≥ meg, ezt pedig azzal indokolt√°k, hogy "a v√°llalkoz√≥ (...) nyilatkozat√°ban a k√©sedelmes teljes√≠t√©st saj√°tjak√©nt elismerte √©s az MNV fel√© a k√©sedelemmel kapcsolatban eddig az MNV felel√Ķss√©g√©t felvet√Ķ bejelent√©st nem tett".

A szerz√Ķd√©s megk√∂t√©se idej√©n T√°trai Mikl√≥s volt az MNV vez√©rigazgat√≥ja, akit a sukor√≥i telekcsere kapcs√°n augusztus v√©g√©n √Ķrizetbe vettek. T√°trait Oszk√≥ P√©ter kor√°bbi p√©nz√ľgyminiszter menesztette az MNV √©l√©r√Ķl, hely√©re Kamar√°s Mikl√≥st nevezte ki. Az √ĀSZ b√≠r√°lataira Kamar√°s reag√°lt, v√°lasz√°ban t√∂bbek k√∂z√∂tt azt √≠rta: nem tal√°lt olyan dokumentumot, amely igazoln√°, hogy vagyoni h√°tr√°nyt okozott az MNV-nek a szerz√Ķd√©s. Szerinte az MNV nem esett el semmilyen szolg√°ltat√°st√≥l, a rendszer kifejleszt√©se ut√°n k√©rhet tov√°bbi szolg√°ltat√°sokat a vagyonkezel√Ķ. Kamar√°s level√©ben nehezm√©nyezi, hogy √ĀSZ nem t√©rt ki arra, hogy az esetleges h√°tr√°ny nem jelent√©ktelenebb-e, mint ha a szerz√Ķd√©s felbont√°s√°val ellehetetlen√ľlne az MNV munk√°ja. Az MNV a jelent√©shez f√Ľz√∂tt v√©lem√©ny√©ben az irre√°lis hat√°rid√Ķket azzal magyar√°zta, hogy k√©nytelenek voltak akalmazkodni "a k√ľls√Ķ d√∂nt√©shoz√≥k elv√°r√°saihoz".

A v√©gs√Ķ aj√°nlat az√©rt emelkedett meg 300 milli√≥ forinttal, mert a c√©get t√°rgyal√°sos elj√°r√°son v√°lasztott√°k ki, √≠gy folyamatosan v√°ltoztak id√Ķk√∂zben az elv√°r√°sok - mondta az [origo]-ban Sch√§ffer Istv√°n, az Idom 2000 Konzulens Zrt.-t jelenlegi tulajdonosa, aki id√©n janu√°rban szerezte meg a c√©g t√∂bbs√©gi tulajdon√°t, vagyis a szerz√Ķd√©s megk√∂t√©sekor m√©g nem volt k√∂ze a c√©ghez. Sch√§ffer azt mondta: a szerz√Ķd√©sben r√∂gz√≠tett p√©nz√ľgyi felt√©telek √©s az elv√©gzett munka ar√°nyban √°lltak egym√°ssal. Szerinte a c√©g munkat√°rsai a hat√°rid√Ķk cs√ļsz√°sa ellen√©re sem dolgoztak kevesebbet, am√≠g az √ļj rendszer teljes k√∂r√Ľ √ľzemeltet√©s√©re nem volt sz√ľks√©g, addig a r√©gi rendszerek √ľzemeltet√©s√©vel foglalkoztak - mondta.

A szerz√Ķd√©st Sch√§ffer szerint nemzetk√∂zi sztenderdek alapj√°n k√∂t√∂tt√©k, t√∂bbek k√∂z√∂tt az Idom is komoly p√©nz√ľgyi garanci√°t v√°llalt, ez√©rt szerinte semmi szokatlan nincs a szerz√Ķd√©s felbont√°s√°t szab√°lyoz√≥ felt√©telekben. A k√∂zel egy√©ves k√©s√©st azzal magyar√°zta, hogy id√Ķk√∂zben jogszab√°lym√≥dos√≠t√°sok t√∂rt√©ntek, illetve egy√©b szervez√©si k√©rd√©sek miatt √°t kellett struktur√°lni a munk√°t. Az Idom k√©sz ara, hogy betarts√°k a szerz√Ķd√©st, vagyis hogy id√©n befejezz√©k a rendszer ki√©p√≠t√©s√©vel kapcsolatos munk√°kat - tette hozz√°.
Link

Tovább is van, mondjam még?

HozzŠszůlŠsok

# | lica lica - 2011 12 30 ¦ 17:03:40
18 √©ven fel√ľliek akik a belf√∂ldi n√©v jegyz√©kben szerepelnek,v√°laszt√°sra „jogosultak” (KSH adat) k√ľl√∂nbs√©g k√ľlf√∂ldiek sz√°ma 19 √©ven aluli k√ľlf√∂ldiek sz√°ma 19 √©ven fel√ľli k√ľlf√∂ldiek v√°laszt√°sra nem jogosultak sz√°ma adott √©v jan.1-je √©s v√°laszt√°s els√Ķ fordul√≥j√°nak napja k√∂z√∂tt elhal√°lozott 18 √©ven fel√ľli lakosok kb. Sz√°ma v√°laszt√°s els√Ķ fordul√≥jakor 18 √©ven fel√ľli „magyar” √°llampolg√°r, aki nincs eltiltva a szavaz√°st√≥l,ennyivel vannak t√∂bben mint ah√°nyan jogosultak lettek volna r√©szt venni a szavaz√°son.
1990 7763762 7822764 59002 x x 23946 80000 5000 167948
1994 7854557 7959228 104671 x x 43946 90000 6000 244617
1998 7952725 8062708 109983 x x 68946 100000 7000 285929
2002 8123487 8061101 -62386 116429 17483 98946 110000 8000 154560
2006 8150716 8038017 -112699 154430 20370 134060 120000 9000 150361
2010 8187583 8025587 -161996 197819 22846 174973 138739 10000 161716


a kékkel színezett adatok extrapolált adatok!

Magyarorsz√°gon csak a Bel√ľgyminiszt√©riumban dolgoz√≥knak, illetve KEK KH-n√©l dolgoz√≥knak van m√≥dja ellen√Ķrizni, hogy az orsz√°gos v√°laszt√°si n√©vjegyz√©kben szerepl√Ķ √∂sszes szem√©ly l√©tez√Ķ szem√©ly-e, √©s mind 18 √©ven fel√ľli, magyar vagy k√ľlf√∂ldi √°llampolg√°r, illetve hogy nincs eltiltva a szavaz√°st√≥l. Egy anyak√∂nyvezet√Ķnek, aki Budapesten dolgozik, ugyan m√≥dja van l√°tni hogy Miskolcon kik vannak a lakc√≠mnyilv√°ntart√°sban, √©s azok h√°ny √©vesek, de nem tudja ellen√Ķrizni, hogy Kov√°cs Tam√°s miskolci lakos, aki x utc√°ba van bejelentve, az l√©tez√Ķ szem√©ly-e, vagy egy nem l√©tez√Ķ szem√©ly, akit sz√°m√≠t√≥g√©ppel begener√°ltak oda. √ćgy elviekben ad√≥dhat, hogy t√∂bb szem√©ly van a n√©vjegyz√©kben, mint ah√°ny val√≥ban l√©tez√Ķ szem√©ly √©l √©s szavazhat, √©s elviekben el√Ķfordulhat, hogy √°l lakc√≠mk√°rty√°kkal Kov√°cs Tam√°s leszavazhat 10 magyarorsz√°gi v√°laszt√°si szavaz√≥helys√©gben, ha 10 hamis lakc√≠mk√°rty√°ja van, √©s tudja, melyik 10 helyre gener√°lta be a nev√©t a n√©vjegyz√©k gener√°l√≥ szoftwear. Erre a fajta v√°laszt√°si csal√°sra haszn√°lhat√≥k azok a t√∂bblet sz√°mok, melyek k√ľl√∂nbs√©gk√©nt jelentkeznek a 18 √©ven fel√ľli magyarorsz√°gi lakosok ( KSH adat) √©s a n√©vjegyz√©kben szavaz√°sra jogosult (18 √©ven fel√ľli) v√°laszt√≥polg√°rok sz√°ma k√∂z√∂tt ( www.valasztas.hu adat).Pl. 1990-ben kb. 167948 f√Ķvel t√∂bb volt szavaz√°sra jogosult, mint ah√°ny f√Ķ lehetett volna, 1998-ban ugyan ez az adat 285929 f√Ķ, √©s 2010-ben 161716 f√Ķ. Ekkora sz√°mokkal alapj√°ban lehet megm√°s√≠tani a v√°laszt√°sok eredm√©ny√©t, √©s adott esetben kisz√°molhat√≥, hogy esetleg a Fidesz-KDNP sz√∂vets√©gnek nincs meg a 2/3-os t√∂bbs√©ge a 2010-es parlamenti v√°laszt√°sokkor. Minden k√©pen magyar√°zatot kell adnia az OVI-nak arra, hogy hogyan lehets√©ges, hogy t√∂bben vannak mindig a n√©vjegyz√©kben, mint ah√°nyan matematikai sz√°m√≠t√°sok alapj√°n jogosultak lehetn√©nek szavazni. Magyar√°zat ad√°s n√©lk√ľl a fenti adatok azt jelentik, hogy 1990 √≥ta az √∂sszes magyarorsz√°gi parlamenti v√°laszt√°s el lett csalva, vagyis az √∂sszes korm√°ny illegitim volt, az az pl.-ul nem vehettek volna fel k√∂lcs√∂nt, √©s nem privatiz√°lhattak √©s alkotm√°nyozhattak volna.
# | lica lica - 2011 12 30 ¦ 17:29:45
Mit√Ķl illegitimek?
1., 1944- t√Ķl a "k√©k c√©dul√°s " elcsalt v√°laszt√°sok v√©gett a kommunista rendszer illegitim volt, majd 1990-ben az √ļj rendszer kimondja mag√°t e "r√©gi" rendszer jogut√≥dj√°nak. Innen el√Ķsz√∂r nyer illegitims√©get, mivel jogtalans√°g nem alap√≠t jogoss√°got.
2., 1990-t√Ķl fogva elcsalj√°k az √∂sszes v√°laszt√°sokat, teh√°t innen kap m√°sodszor illegitims√©get.
3., 2012-t√Ķl √°ltaluk √©letbel√©p√Ķnek mondott t√°kolm√°ny is illegitim,mivel a illegitims√©g talaj√°n √°ll√≥ jogtalan rendszer szeretn√© azt √©letbe l√©ptetni.

Ett√Ķl a pont√≥l fogva nincs legitim jogalkot√°s( az √∂sszes jogv√©d√Ķ) √©s kontrollt gyakorl√≥ szerv, legitim v√©grehajt√≥ szerv, legitim szervezet( √©rtsd az √∂sszes szervezet,p√°rt), legitim gazdas√°gi d√∂nt√©s( beruh√°z√°s,privatiz√°ci√≥),legitim egyh√°z .... sz√≥val az eg√©sz mindens√©g egy az egyben amit√Ķl orsz√°g az orsz√°g.

Nem maradt m√°s mint egy orsz√°g az egy√ľgy√Ľ vak √©s b√°rgy√ļ szavaz√≥ birk√°ival kik a szek√©rtol√≥i ennek, illetve a fel√©bredettek t√∂mege a szentkoron√°val kik a legitims√©g talaj√°n √°llva folytatj√°k harcukat a nem csak v√©lt igazs√°g√©rt .
# | livia livia - 2011 12 30 ¦ 19:37:07
No, √©s h√°nyan nem mentek el ebb√Ķl a feln√Ķttkor√ļ n√©pess√©gb√Ķl, ami nem annyi, amennyinek illend√Ķ. Kinek- kinek volt egy√©b elfoglalts√°ga, vagy √©rdektelens√©ge. A 18-25 √©vesek tuti csak sz√ľl√Ķi unszol√°sra mentek, m√°r ahol volt, vagy √ļgy gondolt√°k, meg√©ri a mis√©t egy hangy√°nyi zaklat√°s.Az id√Ķsek k√∂z√∂tt is akad n√©h√°ny nem besz√°m√≠that√≥, lehet m√°r √©szen sincs, √©s a betegek, s√©r√ľltek...? Lehet j√≥csk√°n reduk√°lni a dolgokat. V√©g√ľl is mennyi az annyi? De m√©g annyi se!
# | Hontalan Hontalan - 2011 12 30 ¦ 19:51:16
Teljesen felesleges ez a sz√°molgat√°s.Ha meg√≠rok egy sz√°m√≠t√≥g√©pes programot a szavazat√∂sszes√≠t√©shez, akkor a v√°laszt√°sokon el√©rt eredm√©nyekt√Ķl f√ľggetlen√ľl a sz√°m√≠t√≥g√©p azt az eredm√©ny fogja kihozni, amit √©n el√Ķre bet√°pl√°ltam. Az ut√≥lagos kontroll lehet√Ķs√©ge ki van z√°rva. Minden v√°laszt√°st a sz√°m√≠t√≥g√©pes √∂sszes√≠t√©sn√©l k√∂vettek el. Egy matemetikus koll√©g√°val figyelt√ľk, hogy a r√©szeredm√©nyek be√©rkez√©sekor hogyan korrig√°lt a sz√°m√≠t√≥g√©p.
# | Hontalan Hontalan - 2011 12 30 ¦ 20:22:49
Az Orb√°n Viktorka most pontosan arra j√°tszik, hogy √Ķt ki√ľss√©k. Most ez a forgat√≥k√∂nyv. M√°r megvan az √ļj Alkotm√°ny, J√∂n az MSzP kis t√∂bbs√©ggel. Meg√°llapodik az IMF- el. J√∂n √ļjabb hitel, m√©g egy darabig elveget√°l az orsz√°g. Nem t√∂r ki √©hs√©gl√°zad√°s,szabadrabl√°s √©s a magyarok genoc√≠diuma folytathat√≥.
# | zsolt5000 zsolt5000 - 2011 12 30 ¦ 21:26:05
Hontalan!
Szerinted ez "Nem tör ki éhséglázadás,szabadrablás és a magyarok genocídiuma folytatható."biztos????
# | Hontalan Hontalan - 2011 12 30 ¦ 21:39:10
Az Orb√°n v√©geredm√©nyben nem t√©nyez√Ķ, a d√∂nt√©st √ļgyis a Magyar p√°holy hozza meg, amelynek f√Ķ ereje a Felkai maffia. Csak megnevez√©s volt az Orb√°n. Egy√©bk√©nt jelent√©ktelen figura a sakkt√°bl√°n, ak√°r a Gyucs√°ny, stb.
# | LIBONA LIBONA - 2011 12 31 ¦ 06:26:56
Nem az a lenyeg hogy hanyan mentek el es hanyan nem mentek el szavazni . Kik szamlaljak a szavazatokat ,ez a lenyeg. Az eppen hatalmon levo magyargyulolo es elarulo cionista-bolsevista-jehova imado talmudistak akiknek a kolkei egytol eggyig a soros gyorgy alapitvanyi zsido szekta iskolaba tanuljak tovabb hogyan kell kiirtani a magyarsagot a karpat-medencebol. Ezek szamoljak nekunk az adatokat,irjak a statisztikakat es szamolnak benunket hogy meg hanyan vagyunk eletben mind az elszkitott teruleteken ( delvidek felvidek erdely,murakoz,orvidek,karpat-ukrajna es csonka honban. A kulhonban elo magyarsagot is szamon tartjak ,szamoljak.Mindent tudnak rolunk ( a valos adatokat persze nem hozzak nyilvanossagra ) Szerintem a celjuk hogy minnel elobb kissebbsegbe keruljunk otthon es a zsido betelepitessel ( mind nyugatrol es keletrol es izraelbol ) kihirdessek a nagyvilagba a karpat-medence igenyet sajat reszukre ! Ez itt a vegso cel ! Addig a talmud es a tobbi zsido szekta utmutatasaval elsorvasszak a magyarsagot szisztematikussan !
# | LIBONA LIBONA - 2011 12 31 ¦ 06:44:28
Szerintem roplapozni kellene mar minden magyar telepulesen es ebreszteni a magyarsagot . Felvilagositani a valos helyzetrol .Ezt kene mar sok onkentes embernek tennie . Felosztani korletekre a telepuleseket es kemenyen roplapozni ejszakankent.Leirni az osszefugesseket ( a magyar fold kiarusitasa,Trianon,a kadar korszak magyar irtasa zsido segedlettel es ezek leszarmazottai gyakoroljak a hatalmat amivel totalisan visszaelnek. En nem adtam nekik arra felhatalmazast hogy kilopjak alolam a magyar foldet es foldonfutova tegyek a magyar nemzetet.Stb.
# | LIBONA LIBONA - 2011 12 31 ¦ 06:52:06
A helyesirasom korrigalasat most nem teszem.

HozzŠszůlŠs kŁldťse

HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.
GenerŠlŠsi idű: 1.45 mŠsodperc
98,880,954 egyedi lŠtogatů