Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Januártól nyilvántartásba veszik a hadköteles magyar férfiakat

Lajstromba vesznek? Werbunkós is lesz, vagy csak simán riadóztatnak? Még jó, hogy ennyire jön a béka! 2012. január elsejével létrehozzák a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságát.

Olyan nyilvántartási rendszer kialakításáról rendelkezett a parlament hétfőn, amelyben a nagykorú, itteni lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárságú férfiaknak a katonai szolgálat teljesítéséhez, a sorozáshoz és a behíváshoz szükséges adatait vezetik majd.

A Hende Csaba honvédelmi miniszter javaslatára elfogadott előterjesztés indoklása szerint bár békeidőben megszűnt a hadkötelezettség, lehetőség van arra, hogy rendkívüli állapotban automatikusan, megelőző védelmi helyzetben pedig az Országgyűlés döntésével újra bevezessék. A tárcavezető szerint ugyanakkor a hadkötelezettség teljesítésére a katonai igazgatás szerveinek fel kell készülniük, és ennek része lesz a nagykorú, Magyarországon élő állampolgárok törvényben szabályozott adatainak nyilvántartása.

Ennek érdekében a jogszabály 2012. január 1-jével létrehozza a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságát, a honvédség katonai igazgatási és központi adatfeldolgozó szervét.

A jogszabály alapján békeidőben a hadkötelesek nyilvántartása az állami szervek és más jogi személyek által vezetett adatok alapján történik majd, az állampolgárokat azonban nem kötelezik adatszolgáltatásra. A parancsnokság a nyilvántartás összeállításához a személyiadat- és lakcímnyilvántartási központból, továbbá a rendvédelmi, illetve a rehabilitációs szakértői szervektől gyűjt be adatokat, a katonai szolgálatra való alkalmasság megállapítása érdekében pedig a kezelőorvosoktól kér egészségügyi adatokat.

Újdonság, hogy a sorozás előkészítése érdekében a sorozó szakfőorvos már békeidőben megállapítja a férfiak előzetes egészségi alkalmasságát.

A törvény emellett meghatározza a hadköteleseket terhelő megjelenési kötelezettséget, illetve a sorozás szabályait. Sorozást ugyanakkor csak a hadkötelezettség bevezetését követően tarthatnak.

A törvény egyébként úgy határozza meg a behívhatósági korhatárt, hogy a honvédségnél hivatásos, szerződéses vagy önkéntes tartalékos katonai szolgálatot teljesítettek esetén az a katonai szolgálat felső korhatára, más hadkötelesek és a potenciális hadkötelesek esetében pedig annak az évnek az utolsó napja, amelyben az érintett a negyvenedik életévét betölti.

A hétfői szavazáson a törvény elfogadását 297 - fideszes, kereszténydemokrata és szocialista - képviselő támogatta, 18 politikus - köztük az LMP-sek és a Demokratikus Koalícióhoz tartozók - ellenezték, a Jobbik-frakció pedig tartózkodott.
Link

Hozzászólások

# | dengizin dengizin - 2011 12 05 ¦ 21:55:04
Akkó' én ezt meg úsztam. pompom Nem szívesen lennék Viktor katonája. Még a végén kitalál valami baromságot, oszt mehetnénk golyófogónak.
# | kiszehajtás kiszehajtás - 2011 12 05 ¦ 22:02:40
# | zpara zpara - 2011 12 05 ¦ 22:03:28
ha nincs más út, be is vonulok, de ezt a tetves zsidóbandát ott fogom szabotálni ahol tudom..
# | Atyaeg 1 Atyaeg 1 - 2011 12 05 ¦ 22:04:19
Így van! Vallási okokból nem fogok fegyvert, mert csak. Majd, ha a haza érdeke és a nemzeti vezetésű magyar hadsereg úgy kívánja, akkor esetleg. Egyébként meg, ha háborút akarnak, akkor harcoljanak ők, meg a kiválasztott fiaik a fronton.

Ezt már eljátszottuk párszor, hogy golyófogónak hordták el a magyarokat a Don-kanyarba. Tanultunk belőle, menyjenek azoknak a köjkeik, akik az egész balhét csinálják.
# | Atyaeg 1 Atyaeg 1 - 2011 12 05 ¦ 22:06:40
zparanak nagyon igaza van!

A tiszti és felső vezetésbe leginkább ők kerültek, és kerülnek ma is.

Meglepő lenne, ha az ilyen felső rétegnek leginkább az alá besorozott katonáktól kellene félnie! :)

A Szent Korona Alkotmánya kimondja az ellenállás jogát, úgyhogy akkor hajrá!

Jól gondolják meg, hogy kiknek a kezébe adnak fegyvert egy ilyen háborús esetben! Túl sok már az a magyar, aki tud róluk!
# | vitahum vitahum - 2011 12 05 ¦ 22:23:44
Tegnap voltam negyven. Szivacs.
# | jano jano - 2011 12 05 ¦ 22:38:32
Na valami érdemleges.
Nekem nagyon tetszene ha fegyvert adnának a kezembe. Könnyebb így fegyverhez jutni. Ez már tetszik, hogy kénytelenek ezt az óriási rizikót vállalni. Hiba, hiba hátán. Reméljük jövőre már engadi.
# | zsigoviktor zsigoviktor - 2011 12 05 ¦ 22:40:28
Nem tán háborúra készülünk?anyad Épp most vesztettünk el egy szabadságharcot, nem volt még elég?Angry
# | buvarkund buvarkund - 2011 12 05 ¦ 23:08:20
Aztán mivel fogunk háborúzni? Az AMD-65-ösöket elajándékozták, az AK-47/74-eseket meg felújítás címszóval tönkretették, pénzünk meg ugye hivatalosan nincs.
Egyébként pedig az ország vezetését veszélyesebbnek ítélem bármilyen külső ellenségnél.
# | öregzugi öregzugi - 2011 12 06 ¦ 00:27:32
Elnéztem azt a sok csirkebélt akik a diszkókban vonaglanak.... nahát még vízhordásra sem alkalmasok, nem hogy harcra. Zöme gerinc-ferdült lúdtalpas!
Szerintem ezért is borult a sereg anno. Angry

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.27 másodperc
61,833,041 egyedi látogató