Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

Rendszerválság: közeledik az igazság órája.

Rendszerválság: közeledik az igazság órája.
2010. november 8-√°n egy rendk√≠v√ľli fontoss√°g√ļ gazdas√°gi esem√©ny t√∂rt√©nt, amelyre azonban alig vesztegetett sz√≥t a nemzetk√∂zi m√©dia. Pedig ezen a napon cs√Ķdv√©delmet k√©rt (vagyis gyakorlatilag fizet√©sk√©ptelenn√© v√°lt) az AMBAC Financial amerikai hitelbiztos√≠t√≥, egy minden val√≥sz√≠n√Ľs√©g szerint p√©ld√°tlan gazdas√°gi katasztr√≥fa el√Ķjelek√©nt. A c√©g ugyanis az USA m√°sodik legnagyobb ilyen t√≠pus√ļ v√°llalkoz√°sak√©nt a biztos√≠t√°si logik√°ra alapozott hitelk√∂tv√©nyes√≠t√©si folyamat egyik ver√Ķer√©nek sz√°m√≠tott, p√©nz√ľgyi k√∂tv√©nyekk√© alak√≠tva √°t az ad√≥ss√°gokat - mindezt egy glob√°lis pil√≥taj√°t√©k keret√©ben!

Az AMBAC-hoz hasonl√≥ hitelbiztos√≠t√≥k - legal√°bbis elvileg - fizet√©si garanci√°t v√°llalnak az eff√©le k√∂tv√©nyek √©rt√©k√°ll√≥s√°g√°ra. Teh√°t az eg√©sz p√©nzrendszer√ľnk a szem√ľnk l√°tt√°ra rogyadozik, √©s olyan kolossz√°lis √∂sszegek forognak kock√°n, hogy egyetlen √°llam sem lesz k√©pes benyelni ezeket a vesztes√©geket, amelyek√©rt valamelyik szupranacion√°lis int√©zm√©nynek (Valutaalap, Eur√≥pai K√∂zponti Bank) kell majd helyt√°llni. A t√©tek √©rz√©keltet√©s√©re, az AMBAC mintegy 700 milli√°rd doll√°r √©rt√©kben garant√°lta ezeket a hiteleszk√∂z√∂ket (CDS - Credit Default Swap), mik√∂zben a jelenlegi v√°ls√°g kirobbant√≥j√°nak tartott Lehman Brothers-cs√Ķdben „csak” 400 milli√°rd √ļszott el 2008. szeptember 15-√©n.
Tudni kell, hogy az √ļn. sz√°rmaz√©kos term√©kek l√©nyeg√©ben k√∂tv√©nykock√°zati „swap”-ek, elad√°si opci√≥ form√°j√°ban k√∂t√∂tt biztos√≠t√°sok arra az esetre, ha a k√∂tv√©ny kibocs√°t√≥ja nem fizet vagy k√©sedelembe esik, az elad√°si opci√≥t teh√°t az els√Ķ „default”, vagyis a t√∂rleszt√©s elmarad√°sa aktiv√°lja. P√©ld√°ul az amerikai hitelsz√°rmaz√©kok t√∂bb mint 97 sz√°zal√©ka ilyen CDS, √©s az USA-ban a sz√°rmaz√©kos term√©kek √∂sszege megk√∂zel√≠ti a 223.400 milli√°rd doll√°rt, vagyis a glob√°lis GDP 3,7-szeres√©t! Hogy m√©g r√°z√≥sabb legyen a dolog, a CDS-eket a p√©nzpiacon forgatj√°k, √©s a v√°llalati m√©rlegen k√≠v√ľl tartj√°k sz√°mon, vagyis nem jelennek meg a c√©gek k√∂nyvel√©s√©ben. M√©rleg√ľk√∂n k√≠v√ľl helyezve √Ķket, a p√©nz√ľgyi szervezetek mentes√ľlnek e biztos√≠t√°si szerz√Ķd√©seket garant√°l√≥ tartal√©kok k√©pz√©s√©t√Ķl, √©s √©ppen ebb√Ķl ad√≥dik az eg√©sz piramis-sziszt√©ma t√∂r√©kenys√©ge. Ha ugyanis a l√°ncolat egyik szerepl√Ķje „bed√Ķl”, akkor ez a dolog term√©szet√©n√©l fogva l√°ncreakci√≥t ind√≠that el. R√°ad√°sul a CDS-ek t√∂bbs√©g√©t ingatlan jelz√°loghitelhez t√°rs√≠tott√°k, m√°rpedig az USA-ban jelenleg csaknem 13 ezer ingatlanfoglal√°st foganatos√≠tanak naponta, dr√°mai bizony√≠t√©kot szolg√°ltatva az amerikai ingatlanszektor eddig soha nem tapasztalt √∂sszeoml√°s√°ra.
Mindezzel a stressz-tesztek nem sz√°moltak, mert ezek a term√©kek - ahogy m√°r eml√≠tett√ľk - m√©rlegen k√≠v√ľliek √©s minden k√©pzeletet fel√ľlm√ļl√≥ p√©nz√∂sszegeket implik√°lnak. Egy√©bk√©nt a szakemberek maguk is igyekeznek megnehez√≠teni a CDS-ek meg√©rt√©s√©t, noha ezek a p√©nz√ľgyi term√©kekk√© √©s v√©geredm√©nyben p√©nzz√© var√°zsolt ad√≥ss√°gok val√≥j√°ban b√Ľv√©szmutatv√°nyok. Megjelen√©s√ľkkel csattan√≥s v√°laszt kapott a k√∂zgazd√°szok vit√°ja a p√©nz meghat√°roz√°s√°r√≥l: ebben az optik√°ban a p√©nz t√©nylegesen csak egy inform√°ci√≥, √©s a munka/t√Ķke kapcsolatot cs√≥cs√°l√≥ r√©gi elm√©letek m√°ra teljesen √©rv√©ny√ľket vesz√≠tett√©k.
A v√°ls√°g t√©nyleges f√Ķszerepl√Ķi az olyan „t√©vedhetetlen pedag√≥gusok”, mint Alan Greenspan, az amerikai jegybank (Fed) volt eln√∂ke, aki egy √Ķszinte pillanat√°ban kertel√©s n√©lk√ľl bevallotta, hogy „ha valaki b√°rmit is meg√©rtett abb√≥l, amit mondtam, akkor rosszul fejeztem ki magam” (Le Monde, 1998. j√ļlius 9.). A jelenlegi p√©nz√ľgyi v√°ls√°g sz√≠v√©ben teh√°t a sz√°rmaz√©kos term√©kek mint metaszt√°zisok √°llnak, amelyek glob√°lis √∂sszege egy√©bk√©nt folyamatosan cs√∂kken, a 2008 eleji 690 ezer milli√°rd doll√°rr√≥l 2009 v√©g√©re 444 ezer milli√°rd doll√°rra.
Ezzel ellent√©tes tendenciak√©nt azonban - mintegy ism√©t csak a „fej√©t√Ķl b√Ľzlik a hal” axi√≥ma √©rv√©ny√©t er√Ķs√≠tve - az Egyes√ľlt √Āllamok sz√°rmaz√©kos term√©k√°llom√°nya 2008 k√∂zep√©n 182.100 milli√°rd doll√°r volt, 2010 elej√©n 200.000 milli√°rd, jelenleg pedig m√°r 223.400 milli√°rd, vagyis 3,7-szer annyi, mint a F√∂ld teljes GDP-je. Ennek csaknem 95 sz√°zal√©k√°t n√©gy bankmasztodon (JP Morgan Chase, Bank of America, Citibank √©s Goldman Sachs) birtokolja, a JP Morgan egyed√ľl 75.250 milli√°rdot, a glob√°lis GDP 1,2-szeres√©t. Az USA-ban teh√°t f√©l√©vente √°tlagosan 20 ezer milli√°rd doll√°rral n√∂vekszik a sz√°rmaz√©kos (√©s j√≥r√©szt toxikus) term√©kek √°llom√°nya, mindez n√©gy gazdas√°gi szerepl√Ķ kez√©ben koncentr√°l√≥dva szeml√©letesen illusztr√°lja a fin√°ncoligarchia eszeveszett √°mokfut√°s√°t.
Ennek a p√©nz√ľgyi pocs√©kol√°snak egyre s√ļlyosabbak lesznek a k√∂vetkezm√©nyei, √©s a legrosszabb m√©g h√°tra van. Egy√©bk√©nt az ENSZ illet√©kes szerve szerint a glob√°lis GDP 2009-ben 2,2 sz√°zal√©kkal cs√∂kkent, aminek eredm√©nyek√©nt 64 milli√≥val n√Ķtt a szeg√©nys√©gi k√ľsz√∂b alatt veget√°l√≥k sz√°ma. Minden es√©ly megvan r√°, hogy a nyugd√≠jak √©s a t√°rsadalombiztos√≠t√°s is el√Ķbb-ut√≥bb belev√©sz e financi√°lis fekete lyukba. A jelenlegi rendszerv√°ls√°g csup√°n a kapitalizmus velesz√ľletett szerkezeti hib√°j√°t teszi imm√°ron teljesen nyilv√°nval√≥v√°: a t√Ķke kevesek kez√©ben t√∂rt√©n√Ķ koncentr√°ci√≥j√°t (Pareto t√∂rv√©nye).
Ez a rendszer, amelyet a hitelalap√ļ f√©ktelen fogyaszt√°st gener√°l√≥ munka, illetve a spekul√°ci√≥s √©s kamatj√∂vedelmek n√©h√°nyak √°ltali kisaj√°t√≠t√°sa m√Ľk√∂dtet, k√©nytelen √°lland√≥an sz√©les√≠teni a hitelalapot. Amikor azt√°n elkezd olyanoknak is k√∂lcs√∂n√∂zni, akik nem tudj√°k visszafizetni a hitelt, a rendszer √∂sszeomlik. A p√©nz√ľgyi vesztes√©gek elviselhetetlenn√© v√°lnak, √©s a pokolb√©li feneketlen hord√≥t t√∂lt√∂get√Ķ Danaid√°k mint√°j√°ra v√©g√ľl cs√Ķdbe fogj√°k vinni az √°llamokat, mert a F√∂ld √∂sszes p√©nzint√©zete √∂sszekapcsol√≥dik egym√°ssal, √©s ha egyszer beindul a h√≠res domin√≥-effektus, nem lehet majd meg√°ll√≠tani
A helyzetet tarthatatlans√°g√°t legjobban illusztr√°l√≥ √≠r ad√≥ss√°g a Nemzetk√∂zi Valutaalap szerint 2007-t√Ķl 2011-ig 28-r√≥l 93 sz√°zal√©kra n√∂vekszik, Spanyolorsz√°g√© ugyanebben az id√Ķszakban 42-r√Ķl 74 sz√°zal√©kra. Egy√©bk√©nt az √ćrorsz√°g megseg√≠t√©s√©re elk√∂lt√∂tt 90 milli√°rd eur√≥ semmis√©g lesz a Spanyolorsz√°gnak el√Ķir√°nyzott 500 milli√°rdhoz k√©pest. Amint azt a n√©met Die Welt nemr√©g megszell√Ķztette, a j√∂v√Ķbeli Eur√≥pai Valutaalap els√Ķ etapj√°nak sz√°nt Eur√≥pai P√©nz√ľgyi Stabilit√°si Alap 750 milli√°rd eur√≥s apan√°zs√°t minden bizonnyal a dupl√°j√°ra kell majd emelni Spanyolorsz√°g megment√©s√©hez.
Ek√∂zben a rendszer val√≥s√°gos „gennyg√≥c√°nak” sz√°m√≠t√≥ USA-ban maxim√°lis fordulatsz√°mon √ľzemeltetik a bank√≥pr√©st, 110 milli√°rd doll√°rt termelve havonta (!). Ez a horribilis √∂sszeg azonban nem a gazdas√°got t√°pl√°lja, hanem szinte nyomban elt√Ľnik a spekul√°ns fin√°ncoligarchia (a modern Danaid√°k) feneketlen hord√≥j√°ban. A probl√©ma ugyanis glob√°lis, √©s mindenk√©ppen megold√°st ig√©nyel, √©spedig szupranacion√°lis megold√°st a Vil√°gbankon, a Nemzetk√∂zi Valutaalapon (IMF), az Eur√≥pai K√∂zponti Bankon (ECB) kereszt√ľl, amelyek ennek az ad√≥ss√°g/fogyaszt√°s alap√ļ gazdas√°gi rendszernek a v√©gs√Ķ hitelez√Ķi.
El√Ķbb-ut√≥bb helyettes√≠teni kell a doll√°rt egy m√°sik glob√°lis fizet√Ķeszk√∂zzel. Ezt a szerepet az SDR (Special Drawing Rights) hivatott bet√∂lteni, amely jelenleg a doll√°rt, az eur√≥t, a jent √©s a font sterlinget foglalja mag√°ba. A G20-ak teh√°t az √°llamok cs√Ķdje miatt k√©nytelenek √°trajzolni a glob√°lis monet√°ris rendszert, √©s meg kell v√°ltoztatniuk ennek az √ļj „szupervalut√°nak” a m√Ľk√∂d√©s√©t is - mag√°nak a rendszernek a t√ļl√©l√©se √©rdek√©ben. A reform els√Ķ l√©p√©s√©ben m√°s valut√°kat is bevonnak az SDR-be, hogy azut√°n egy strat√©giai nyersanyagokat (k√∂zt√ľk aranyat) tartalmaz√≥ kos√°rhoz r√∂gz√≠ts√©k azt, egyed√ľli megold√°sk√©nt a doll√°r folyamatos es√©s√©vel szemben. √ćgy az SDR konvertibiliss√© v√°lna a nemzeti valut√°kkal, √©s ellen√°llna az infl√°ci√≥nak. Tavaly szeptemberben az IMF h√ļsszoros√°ra emelte az SDR-alap√ļ t√Ķk√©j√©t, 21,4 milli√°rdr√≥l 204 milli√°rdra (kb. 300 milli√°rd doll√°r), ez √©v november 5-√©n pedig megdupl√°zta ezt, bizony√°ra nem utolj√°ra, mert a hitelv√°ls√°g megold√°s√°hoz - a jelenlegi piramis-rendszer logik√°ja szerint - mindig √ļjabb √©s √ļjabb hitelek kellenek.
Az Egyes√ľlt √Āllamok hanyatl√°sa azonban s√ļlyos vesz√©lyeket tartogat, ann√°l is ink√°bb, mert a vil√°g vezet√Ķ gazdas√°ga j√≥ ideje tipikus hadigazdas√°gk√©nt m√Ľk√∂dik. Az ipari termel√©s k√ľlf√∂ldre telep√≠t√©se (delokaliz√°l√°sa) k√∂vetkezt√©ben az iparban foglalkoztatottak ar√°nya az amerikai akt√≠v n√©pess√©gben az 1974-es 32,6 sz√°zal√©kr√≥l mostanra 18 sz√°zal√©kra cs√∂kkent, √©s a 14.600 milli√°rd doll√°ros amerikai GDP-ben az ipar m√°r csak alig 3000 milli√°rd doll√°rral k√©pviselteti mag√°t, amelynek nagy r√©sze - a hanyatl√≥ birodalmak szok√°sos v√©gs√Ķ st√°ci√≥j√°t t√ľkr√∂zve - a hadiipart√≥l f√ľgg.
Barack Obama a j√∂v√Ķ √©vre 768 milli√°rd doll√°ros katonai k√∂lts√©gvet√©st terjesztett el√Ķ, √©s ez a tavalyi 512 milli√°rdhoz k√©pest csaknem √∂tven sz√°zal√©kos n√∂veked√©st jelent! Jelenleg a vil√°gon eladott fegyverzet 30 sz√°zal√©k√°t az USA √°ll√≠tja el√Ķ, mintegy 75 milli√°rd doll√°r √©rt√©kben, amely √∂sszeget hozz√° kell adni a 768 milli√°rdhoz. √ćgy j√≥l l√°that√≥, hogy az amerikai ipari √°ll√°shelyek tekint√©lyes r√©sze k√∂zvetlen√ľl a fegyvergy√°rt√°st√≥l f√ľgg, imm√°ron az amerikai ipari termel√©s 30 sz√°zal√©k√°t biztos√≠tva, egyetlen szektork√©nt, amely nem ismeri a v√°ls√°got, a „vil√°g marad√©k√°t” viszont ann√°l nagyobb k√°osszal fenyegetve.
A koreai esem√©nyeket, az Ir√°nnal √©s Venezuel√°val szembeni kardcs√∂rtet√©st, K√≠na √©s Oroszorsz√°g √≥vatos „k√≥stolgat√°s√°t” val√≥j√°ban az Egyes√ľlt √Āllamok egyre rem√©nytelenebb gazdas√°gi helyzet√©nek a f√ľggv√©ny√©ben kell √©rtelmezni √©s elemezni. Ez a mostani krach azonban t√ļll√©p a gazdas√°g szf√©r√°j√°n, √©s j√≥val t√∂bb ann√°l: val√≥di civiliz√°ci√≥s v√°ls√°g, amely a nyugati vil√°g „demokratikus” m√Ľk√∂d√©s√©t teszi k√©rd√©sess√©. A Nyugat √∂sszeomlik, √©s mint mindig, amikor egy birodalom √∂sszeomlik, nemigen zavartatja mag√°t a protokollt√≥l ag√≥ni√°j√°nak meghosszabb√≠t√°s√°hoz.
Teljesen nyilv√°nval√≥, hogy a NATO a nyugati oligarchi√°k katonai lig√°j√°v√° v√°lt, Izraellel mint el√Ķretolt hely√Ķrs√©ggel, amely azonban nem a „civiliz√°ci√≥” el√Ķretolt b√°sty√°ja - mint azt a szalonk√©pess√©g√ľk elnyer√©se √©rdek√©ben nemr√©g Izraelbe zar√°ndokolt eur√≥pai populista demag√≥gok (Wilders, Strache, Dewinters √©s t√°rsaik) sz√°nalmas √∂nigazol√°sk√©nt √°ll√≠tott√°k -, hanem egy pszeudo-civiliz√°ci√≥√©, vagyis a liber√°lis parlamenti demokr√°ci√°√©, amelynek mintap√©ld√°nya az Egyes√ľlt √Āllamok, t√∂bb√©-kev√©sb√© str√©ber imit√°torai pedig az Eur√≥pai Uni√≥ba t√∂m√∂r√ľlt 27 vazallusa. A Nyugat pedig a hanyatl√°s√°nak m√©rt√©k√©ben v√°lik egyre agressz√≠vabb√° nemcsak a geostrat√©giai helyzet√©t vesz√©lyeztet√Ķ k√ľls√Ķ kih√≠v√°sokkal, hanem a saj√°t n√©pess√©ge k√∂r√©ben jelentkez√Ķ esetleges alternat√≠v t√∂rekv√©sekkel szemben is.
Lengyelorsz√°g p√©ld√°ul nemr√©g megv√°lasztotta az els√Ķ n√©ger k√©pvisel√Ķj√©t, ezzel is illusztr√°lva, hogy jav√°ban folyik a kommunista h√Ľt√Ķszekr√©nyb√Ķl kiker√ľlt kelet-eur√≥pai orsz√°gok „politikailag korrekt” felz√°rk√≥ztat√°sa az ir√°nyad√≥ nyugati trendhez. Tulajdonk√©ppen m√°r nem diktat√ļr√°r√≥l van sz√≥ (sz√°jkos√°r), √©s nem is totalitarizmusr√≥l (agymos√°s), hanem e kett√Ķnek a bev√°ndorl√°ssal val√≥ √∂tv√∂z√©s√©r√Ķl, aminek a tervek szerint az eur√≥pai n√©pek heterog√©n √©s meszticiz√°lt biomassz√°v√° t√∂rt√©n√Ķ genetikai mut√°ci√≥j√°t kellene eredm√©nyeznie. Enn√©l rettenetesebb leig√°z√≥ eszk√∂zt m√©g sohasem tal√°ltak ki. Legdurv√°bb az eg√©szben, hogy a J√≥ nev√©ben alkalmazz√°k, √©s hogy a J√≥ harc√°ban Auschwitz a felt√∂rhetetlen hetedik pecs√©t a hal√°l dialektik√°j√°n, amely Eur√≥pa n√©peit fenyegeti, a t√∂rt√©nelem legalamuszibb, legperverzebb √©s legpuszt√≠t√≥bb felforgat√°s√°nak √°ldozataik√©nt.
Mag√°t√≥l √©rtet√Ķdik, hogy a birodalom sz√≠ve, az USA, vagy ink√°bb az USA sz√≠v√©be be√°gyaz√≥dott lobbik mindent elk√∂vetnek az eur√≥pai √°llamok „libanoniz√°l√°sa” √©rdek√©ben (divide et impera). Ehhez sz√ľks√©g√ľk van egy √°lland√≥an fenyeget√Ķ k√ľls√Ķ ellens√©gre (most az iszl√°m), hogy igazolj√°k a nyomaszt√≥ nukle√°ris „v√©d√Ķerny√Ķt”, amelyet f√∂l√©j√ľk tartanak, √©s ez az ellens√©g-sz√ľks√©glet egy√ļttal igazolja az al√°vetett eur√≥pai t√°rsadalmak sz√°m√°ra az USA √°ltal - k√∂telez√Ķ p√©ldak√©nt - aj√°nlott rendszert is. Azt a rendszert, amely a feh√©r n√©pek katasztrof√°lis demogr√°fiai hanyatl√°s√°nak pillanat√°ban √©ppen a hanyatl√°st okoz√≥ v√≠rusokat v√©delmezi: az „emberi jogokat”, a judeocentrizmust, a bev√°ndorl√°st, a multikulturalizmust, az individualizmust…
Nietzsche megj√≥solta a demokr√°cia v√©g√©t: „Eur√≥pa demokratiz√°l√≥d√°sa egy olyan embert√≠pus l√©trehoz√°s√°t fogja eredm√©nyezni, amelyet a vil√°g legkifinomultabb m√≥dj√°n k√©sz√≠tettek el√Ķ a rabszolgas√°gra, de elszigetelt √©s rendk√≠v√ľli esetekben az er√Ķs ember t√≠pusa csak m√©g er√Ķsebb√©, m√©g sikeresebb√©, m√©g gazdagabb√° fog v√°lni, mint valaha volt, tev√©kenys√©gei, k√©pess√©gei √©s √°larcai csod√°latos v√°ltozatoss√°g√°nak k√∂sz√∂nhet√Ķen” (T√ļl j√≥n √©s rosszon). Eur√≥p√°n m√°r csak ez ut√≥bbi embert√≠pus seg√≠thet. Ha m√©g egy√°ltal√°n lehet rajta seg√≠teni…

Lica

HozzŠszůlŠsok

# | Tom V Tom V - 2010 12 27 ¦ 14:12:27
hamu, Egy √≠r√°sn√°l a megold√°s igen egyszer√Ľ: Azt ellehet t√∂bbsz√∂r, lassabban is olvasni, a f√∂nntal√°lhat√≥ idegen sz√°rmaz√°s√ļ idiom√°knak ut√°nnan√©zni √©s √≠gy tov√°bb. Nem az√©rt hogy 'f√©nyezzem magam', csup√°ncsak hogy √©rz√©keltessem: √Čn az angol nyelvet anyanyelvi szinten gyakorlom, tov√°bb√° t√∂bb mint egy √©vtizedig voltam az Economist, a Foreign Affairs √©s a Financial Post el√Ķfizet√Ķ olvas√≥ja, de az √≠r√°s -hab√°r sz√°momra √©rthet√Ķ,- azzal egy√ľtt t√∂m√©nynek √©s vel√Ķsnek t√ľnt fel.
# | fapipa fapipa - 2010 12 27 ¦ 14:15:38
Hamu

maxim√°lisan meg tudlak √©rteni abban, hogy az egyszer√ľ h√©tk√∂znapi ( s√Ķt tal√°n az "√©rtelmis√©g " , a szellemi elit sz√°m√°ra is) a Lica √°ltal leirtak nehezen √©rthet√Ķk, hiszen a t√°rsadalom 80-90% √°t kihagyt√°k a p√©nz√ľgyi "kultura", vagy ink√°bb kezel√©s , gondolkod√°s megismer√©se, haszn√°lat√°nak megtanit√°s√°b√≥l. √Čn is kb 45 √©vesen ( 2 m√ľszaki diplom√°val ) kellett megtanulnom pl azt, hogy mi az hogy inkassz√≥, amikor egyszer csak az √∂sszes p√©nzemet leemelte egy bank a sz√°ml√°mr√≥l inkassz√≥val. )Arr√≥l meg f√Ķleg nem is nagyon tudunk kommunik√°lni, nem hogy meg√©rteni azt, hogy mir√Ķl besz√©lnek pl a br√≥kerek a t√Ķzsdei man√Ķverek v√©gz√©s√©val, vagy sz√°rmaz√©kos √ľzletek, meg csomagolt jelz√°loglevelek, √©rt√©kpapirok viszontbiztosit√°sa stb stb . A p√©nz√ľgyi boszork√°nykonyh√°ban ezer milli√°rdok futkosnak szerte a vil√°gon pillanatokon bel√ľl, mik√∂zben orsz√°gok kontinensek mennek t√∂nkre, emberek milli√≥i halnak √©hen. M√°r Marx is megirta annak idej√©n, hogy amikor a p√©nz elszakad az √°rut√≥l ( √Ā-P-√Ā ) √©s megteremti mag√°nak a p√©nzb√Ķl val√≥ p√©nz csin√°l√°st (P-P), √©s elkezdi mag√°nak a semmib√Ķl fujni a luftballont, gy√°rtani a p√©nzt √∂nmag√°nak, √©s ezzel a hatalmat mag√°hoz ragadja, na akkor kezd√Ķdik el a gonosz birodalma. Ez a v√°ls√°g egyenes k√∂vetkezm√©nye a p√©nz√ľgyi rendszernek, mint RENDSZERNEK a tarthatatlans√°g√°nak. Rendszerszeml√©lettel n√©zve a glob√°l p√ľ rendszert, egy√©rtelm√ľen meg√°llapithat√≥, hogy ezt a rendszert nem lehet m√°r meggy√≥gyitani , befoltozni egyes r√©szrendszerek javitgat√°s√°val, ( bankok megment√©s√©vel, FED p√©nzkibocs√°jt√°s √∂mleszt√©ssel,) semmivel. Ez a rendszer velej√©ig romlott, √∂nj√°r√≥v√° v√°lt, kiszabadult a palackb√≥l, az emberis√©g felzab√°l√°s√°t eredm√©nyezi. Ez egy olyan √°llatorvosi l√≥, aminek m√°r adhatsz ak√°rmilyen antibiotikumot, meg hashajt√≥t, ennek m√°r annyi. A mostani milliomosok , milli√°rdosokat n√©zd majd meg, hogy mit fognak csin√°lni az √°ltal√°nos √∂sszeoml√°s ut√°n. Nek√ľnk, akinek nincsenek milli√≥ink, tulajdonk√©ppen semmink sincs m√°r nem kell majd zs√°kban t√°ncolnunk nagyon k√∂nnyen meg fogunk tudni szabadulni a b√©kly√≥inkt√≥l.

A k√∂vetkez√Ķ p√©nz√ľgyi rendszer alapjai m√°r le vannak fektetve , de nem is lehet addig err√Ķl √©rdemben l√©pni, amig le nem romboljuk a mostani rendszer feletti uralkod√≥k , gyepl√Ķtart√≥k teljes hierarchi√°j√°t, a h√°tt√©rhatalmat . Gondolom √©rzitek, hogy ezt nem lehet kukaborogat√°ssal, vagy petici√≥kkal, t√ľntet√©ssel v√©ghezvinni.
Erre a harcra nagy sz√ľks√©g lesz, amelyben a legnagyobb harcos k√∂zleg√©nyek, katon√°k szerintem a hitelesek, a banki ad√≥sok lesznek, ha tud r√≥la ha nem, de majd fel fog √©bredni ha m√°st√≥l nem a v√©grehajt√≥ d√ľb√∂rg√©s√©t√Ķl. A mi feladatunk pedig aki itt az oldalon is olvasgat, √©s vannak inform√°ci√≥ink az, hogy megalkossuk, meg√°lmodjuk utat mutassunk a sz√°nt√≥vet√Ķknek akik majd lekasz√°lj√°k a gazt a magyar f√∂ldr√Ķl, √©s elvetik a magot, amit t√Ķl√ľnk kaphatnak. Ja!!! lehet, hogy fel is kell √©getni a gazt?? Fel h√°t,!!! nem szabad, hogy elsz√≥rj√°k a magjaikat, mert zsizsikes lesz a gabona.
Err√Ķl jut eszembe:
Mit gondoltok a Cion B√∂lcsinek jegyz√Ķk√∂nyv√©ben a 20-21 fejezetben mi√©rt irj√°k a szid√≥k, hogy be fogjuk z√°rni az √©rt√©kt√Ķzsd√©ket???? azt a t√Ķzsd√©t, amelyikkel el√Ķtte t√∂nkre teszik a vil√°got.!!!
Nyugodjatok meg, lehet kamatn√©lk√ľli p√©nz√ľgyi rendszert csin√°lni, √©s lehet k√∂zp√©nzt kibocs√°jtani, √©s nem lehet p√©nzb√Ķl p√©nzt csin√°lni ( minden p√©nz egy virtu√°lis jel, egy inform√°ci√≥ !!) √©s ki lehet venni a priv√°tszf√©ra,a bank√°r-k√°r-k√°rok kezeib√Ķl a p√©nz√ľgyet, a monet√°ris, √©s fisk√°lis politik√°t, meg lehet fosztani a h√°tt√©rhatalmat a hatalm√°t√≥l !!! Itt van n√°lunk MAGYAROKN√ĀL a megold√°s kulcsa !!!! A Szellemi kincsesl√°da !!! A jelenlegi hatalomgyakorl√≥knak g√Ķze sincs, hogy hogy tudn√°nak kim√°szni a maguk √°ltal kapart g√∂d√∂rb√Ķl ( amiben minket is beler√°ngattak) Ilyenkor szoktak a h√°borukhoz, elnyom√°shoz, diktatur√°khoz folyamodni, de a t√∂rt√©nelem bebizonyitotta, hogy ez nem megold√°s !!! Kiestek a rendszer kerekei. A lovak m√°r nem huznak. Hamarosan megbokrosodnak .
A j√∂v√Ķ √©v elej√©n folytat√°sos form√°ban megprob√°lom el√©tek t√°rni a magyar modellt , amellyel tal√°n siker√ľlhet megtal√°lnunk a kiut kanyarg√≥s √∂sv√©ny√©t Addig is tarts√°tok sz√°razon a puskaport!!!

Boldok Uj √Čvet
√Āld√°s r√°tok

fapipa
# | Pitkin Pitkin - 2010 12 27 ¦ 17:16:37
Tisztelt Hamu!
El kell keserítselek!
"...Magyarok Szövetségére gondolsz?" Hát nem!
P√©nz el√Ķdje: torsalqvist.freeblog.hu/files/tat%C3%A1rlakakorong.jpg
P√©nz, mint √©rt√©km√©r√Ķ? Na ne!
# | lica lica - 2010 12 28 ¦ 00:50:25
Eln√©z√©st k√©rek mindenkit√Ķl a szakszavak haszn√°lat√°√©rt, de ha nem √≠rom oda, akkor sose √©rten√© meg senki se mir√Ķl is besz√©lnek,ugyan is √Ķk is szakszavakat haszn√°lnak. Itt nem is a szakszavak a l√©nyeges momentumok hanem az ami m√∂g√∂tt√ľk van p√©nzben s √©rt√©kben m√©rve.
# | Hontalan Hontalan - 2011 11 05 ¦ 20:32:33
Pr√≥b√°lj√°tok m√°r meg√©rteni, hogy a gazdas√°gi v√°ls√°g fogja megteremteni a megold√°st. Nem nek√ľnk kell harcolni ellen√ľk, nem is vagyunk k√©pesek r√°, csak a megfelel√Ķ helyzetben nek√ľnk kell megadni az inform√°ci√≥kat az el√©gedetlenked√Ķknek, hogy val√≥j√°ban Magyarorsz√°gon kik a val√≥di b√Ľn√∂s√∂k. Vannak fegyvereim, de csak a szem√©lyes v√©dekez√©semet szolg√°lj√°k. A legnagyobb fegyver√ľnk, amit√Ķl egy√©bk√©nt a hatalom gyakorl√≥i a legjobban f√©lnek, az a tud√°s amely abban rejlik, hogy meg tudjuk nevezni az elk√∂vet√Ķket. Amikor a kollabor√°nsokat m√°r nem k√©pes etetni a hatalom, azok ellene fognak fordulni a gazd√°iknak. Nek√ľnk √©rtelmis√©gieknek csak az a feladatunk, hogy ell√°ssuk √Ķket pontos inform√°ci√≥val. Tudn√©k mes√©lni arr√≥l, hogyan ford√≠tott√°k ellenem a gyerekeimet zsarol√°ssal. √ēk is kollabor√°nsok √©s egyben √°ldozatok is. √Čn kiv√°rom ezt az id√Ķt. M√°r nem kell sok√°ig v√°rnom. Nek√ľnk a fegyver√ľnk a tud√°s. Ezt √©rts√©tek m√°r meg!

HozzŠszůlŠs kŁldťse

HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.
GenerŠlŠsi idű: 0.80 mŠsodperc
71,960,551 egyedi lŠtogatů